Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

Συνταγές για το τριαντάφυλλο

Καταρχάς ας ξεκινήσουμε απο τα γενικά:

Από το τριαντάφυλλο παίρνουμε το ροδέλαιο και το ροδόσταγμα (ροδόνερο). Υπολογίζεται ότι χρειάζονται περίπου 3.000 κιλά ανθών ρόδου για ένα μόνο κιλό ροδέλαιου και ότι αυτό στοιχίζει πολλές φορές όσο χρυσάφι με το ίδιο βάρος χρυσάφι. Στις παλιές εποχές το ροδέλαιο στοίχιζε έξι φορές περισσότερο από το χρυσάφι. Το ροδέλαιο αποτελεί βασική ουσία σε πολλά προϊόντα της βιομηχανίας καλλυντικών. Βρίσκει εφαρμογή στα καλλυντικά μαλλιών, λειαίνει το δέρμα, ενθαρρύνει την αναπαραγωγή των κυττάρων και έχει βακτηριοκτόνα επίδραση. Το ροδόνερο ήταν το πιο δημοφιλές απόσταγμα και οι Πέρσες το εξήγαγαν στην Κίνα, την Ινδία και την Ευρώπη. Οι λαοί το χρησιμοποιούσαν για καθαρά ιατρικούς σκοπούς, αλλά και για να αρωματίζουν όλα τους τα εδέσματα, ή για να ξεπλένουν τα χέρια τους κατά τη διάρκεια των γευμάτων, ενώ συνήθιζαν να ραντίζουν τους επισκέπτες υπό μορφή καλωσορίσματος. Το έπιναν ακόμη και σαν ποτό αρωματισμένο με ζάχαρη και κανέλλα. To μπουμπούκι της αγριοτριανταφυλλιάς λόγω της βιταμίνης C, είναι αντικαταθλιπτικό, αφροδισιακό, διεγερτικό πέψης, , τονωτικό των νεφρών και του αίματος, ρυθμιστικό της περιόδου. Ακόμα αυξάνει την παραγωγή της χολής. Το ροδέλαιο περιέχει 300 συστατικά από τα οποία έχουν αναγνωρισθεί περίπου τα 100.

Ακόμα, η άγρια τριανταφυλλιά τονώνει το ανοσοποιητικό, ομαλοποιεί την λειτουργία του πεπτικού και ουροποιητικού.


Ακολουθούν μερικές "αλχημείες" στις οποίες αξιοποιούνται συστατικά απο το τριαντάφυλλο.



Βάλτε αποξηραμένα πέταλα τριαντάφυλλου σε γυάλινο δοχείο που διατηρεί το άρωμά τους. Πάρετε γαρίφαλα και μέντα, τρίψτε τα και βάλτε τη σκόνη μαζί με τα πέταλα τριαντάφυλλου σε σακουλάκι. Το άρωμα που θα αναδίδει θα σας προσφέρει ευεξία και καλό ύπνο.




Σπρέι σώματος για ευεξία


Υλικά:

  • Βαποριζατέρ χωρητικότητας 100 ml - 200 ml
  • Αλκοόλη 70%
  • Γλυκερίνη
  • 1 φρέσκο άνθος κρίνου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού άνθη ξερά πορτοκαλιάς
  • 1 κουταλάκι του γλυκού άνθη ξερά άγριου τριαντάφυλλου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξερό χαμομήλι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξερό φασκόμηλο 1 κουταλάκι του γλυκού ξερή μέντα
  • Χυμός Αλόης
  • Αποσταγμένο νερό
  • Αιθέρια Έλαια: 5 σταγόνες από πορτοκάλι, ροδόξυλο, μανταρίνι ή νεράντζι, φασκόμηλο, και 10 σταγόνες από μέντα και γιαπωνέζική μέντα (δροσίζει πιο πολύ!).

Συνταγή: Σε ένα δοχείο μαρμελάδας βάζουμε όλα τα άνθη και τα βότανα και περιχύνουμε με την αλκοόλη μέχρι να σκεπαστούν καλά τα βότανα. Τα αφήνουμε να σταθούν για 10 μέρες σε δροσερό μέρος. Έπειτα τα φιλτράρουμε και το μισό του βάμματος το ρίχνουμε μέσα στο βαποριζατέρ μας προσθέτοντας, μία κουταλιά της σούπας χυμό αλόης, ένα κουταλάκι του γλυκού γλυκερίνη, και τα αιθέρια έλαια. Συμπληρώνουμε τον κενό χώρο στο βαποριζατέρ με αποσταγμένο νερό. Το μίγμα μας είναι έτοιμο. Θα πρέπει να το κουνάμε καλά πριν από κάθε χρήση.




Γαλάκτωμα προσώπου με τριαντάφυλλο


Υλικά

  • 1 λίτρο νερό
  • 1 φλιτζάνι ροδοπέταλα
  • 2 φλιτζάνια φρέσκο γάλα

Βράζετε το νερό και κατόπιν κλείνετε τη φωτιά. Όσο ακόμα το νερό είναι ζεστό, τοποθετείτε μέσα ένα γυάλινο μπολ με το γάλα και τα ροδοπέταλα. Αφήνετε μέχρι να κρυώσει το μίγμα. Στη συνέχεια, αδειάζετε στο μπλέντερ και χτυπάτε να πήξουν ελαφρά. Με ένα χωνί γεμίζετε γυάλινα μπουκάλια και τοποθετείτε το μίγμα στο ψυγείο. Χρησιμοποιήστε το για τον καθαρισμό του προσώπου. Διατηρείται για μία εβδομάδα.




Για χέρια αφυδατωμένα από το κρύο:


Υλικά

  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο ή λάδι αβοκάντο
  • 5 κουταλιές αμυγδαλέλαιο
  • 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου

Αναμίξτε τα υλικά χτυπώντας τα σε ένα σέικερ. Απλώστε στα χέρια και αφήστε να δράσει για 10 λεπτά.




Λάδι για τόνωση


Τι χρειάζεστε:

  • 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο από λιβάνι
  • 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο από ροδόξυλο 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο από τριαντάφυλλο
  • 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο από λεβάντα
  • 15 ml λάδι βάσης

Πώς θα το φτιάξετε: Καταρχάς φτιάξτε το λάδι για τη βάση, αναμειγνύοντας 2 ml λάδι νυχτολούλουδου, 2 ml καλέντουλας, 1 ml σιτέλαιου και 10 ml αμυγδαλέλαιου. Στη συνέχεια, απλώς προσθέστε τα υπόλοιπα έλαια.


Πώς θα το χρησιμοποιείτε: Απλώστε το λάδι σε καθαρό πρόσωπο, εξαιρώντας την περιοχή των ματιών. Δεν χρειάζεται να το ξεβγάλετε.


Κάθε πότε: Μπορείτε να το χρησιμοποιείτε όσο συχνά θέλετε, κατά προτίμηση πριν από τον ύπνο.


Πού βοηθά: Η επιδερμίδα του προσώπου καθαρίζεται, αποκτά υπέροχη υφή και άρωμα, ενώ συγχρόνως αναζωογονείται. Το έλαιο από τριαντάφυλλο τονώνει την επιδερμίδα, ενώ το ροδόξυλο, το λιβάνι και η λεβάντα βοηθούν στην ανάπλαση των κυττάρων και ταυτόχρονα χαρίζουν υπέροχο άρωμα.

Τριαντάφυλλο


Φυλλοβόλος ή αειθαλής θάμνος ή αναρριχώμενο φυτό. Βλαστοί με αγκιστροειδείς ακάνθες. Τα φύλλα είναι πτερωτά με φυλλάρια οδοντωτά ή πριονωτά και έχουν πτερυγοειδή μίσχο. Άνθη μονά ή διπλά σε πολλά χρώματα σχηματίζουν επάκριες ταξιανθίες. Ο καρπός είναι σταμνοειδής σαρκώδης με πολλά σπέρματα. Είναι η ροδή ή η ροδέα των αρχαίων. Το άνθος της, το ρόδο ή τριαντάφυλλο, θεωρείται από παλιά ο βασιλιάς των λουλουδιών, ώστε να αποβεί η πλουσιότερη πηγή έμπνευσης για κάθε καλλιτέχνη. Κανένα άλλο άνθος δεν έχει εξυμνηθεί όσο το ρόδο, από τον Όμηρο μέχρι τους σημερινούς ποιητές. Τα είδη που χρησιμοποιούνται για τα ροδοπέταλά τους είναι η Rosa centifolia (εκατονταφυλλιά) και η Rοsa Damascena (Ροδή ή δαμασκηνή). Η εκατονταφυλλιά αναγνωρίζεται από πολλά πέταλα σε σχήμα κυρτή φλιτζάνας. Έχουν ένα χαρακτηριστικό άρωμα. Η Ροδή η δαμασκηνή αναγνωρίζεται από τα διπλά άνθη, χρώματος κόκκινου, με δυνατό άρωμα. Η Ροδή η δαμασκηνή ανθίζει Απρίλιο - Μάιο και είναι το καλλιεργούμενο είδος για την παραγωγή ροδέλαιου. Απαντάται στην Κρήτη, την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις Μεσογειακές χώρες. Φυτρώνει σε θαμνότοπους και άκριες δρόμων ή ρυακιών. Ανθίζει Μάιο - Ιούνιο. Ο καρπός είναι ωοειδής χρώματος πορτοκαλί, πάρα πολύ πλούσιος σε βιταμίνη C (0,3-5%) δηλαδή 6-30 φορές περισσότερο απ' ότι το πορτοκάλι. Περιέχει ακόμα φλαβονοειδείς χρωστικές, καθώς και καροτινοειδή. Καλλιεργούνται σήμερα γύρω στις 25000 ποικιλίες.


Πρόσθετο υλικό: Μυθολογία


ΤΟ ΑΝΘΟΣ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ. Η αρχαία θεά του έρωτα, η Αφροδίτη, γεννήθηκε από τον αφρό των κυμάτων. Ξεπετάχτηκε στην όμορφη ακτή της Κύπρου... Την ίδια ώρα φύτρωνε στη γη και το πρώτο λευκό τριαντάφυλλο. Έτσι θέλησαν να την καλωσορίσουν οι άλλοι θεοί και να της προσφέρουν για δώρο ένα λεπτό άρωμα. Κι ακόμη, θέλησαν να στείλουν το μήνυμα του έρωτα στους ανθρώπους... Αργότερα, όταν κινδύνευε έβαψε το θεϊκό αίμα της το τριαντάφυλλο. Το έκανε κόκκινο! Στα νεότερα χρόνια είπαν πως με ξύλο τριανταφυλλιάς, που έχει αγκάθια, έφτιαξαν το αγκάθινο στεφάνι του Χριστού. Έτρεξε το θείο αίμα και το τριαντάφυλλο βάφτηκε κόκκινο.


Σημείωση: Οι αλχημείες οι σχετικές με το τριαντάφυλλο είναι αρκετές! Γι αυτό και τις συνταγές θα μπουν σε ξεχωριστό post, το οποίο θα ανέβει αργότερα.